💡 پاسخ(ها):
بله این مطلب در کتب عامه آمده است.
❓ پرسش(های) مشابه این شاخه
…
********************
بله این مطلب در کتب عامه آمده است.
1- ابن ابی الحدید در شرح نهج البلاغه (1)، حافظ ابونعیم اصفهانی در حلیه الاولیاء (2)، میر سید علی همدانی در موده القربی و محمد بن یوسف گنجی شافعی در کفایه الطالب (3) از انس بن مالک روایت می نمایند که گفت: روزی رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) به من فرمودند: یا انس آب وضو برای من بیاور. پس برخاستم آب وضو آوردم. پس از وضو گرفتن دو رکعت نماز به جای آورد، آنگاه فرمود:
«أنس أول من یدخل علیک من هذا الباب أمیرالمؤمنین و سید المسلمین و قائد الغر المحجلین و خاتم الوصیین»
(اول کسی که از این در وارد می شود او امیر المؤمنین، سید و سرور مسلمانان، رهبر دست و پا سپیدان و خاتم اوصیاء است.)
انس گوید: من در دل گفتم خدایا این تازه وارد را مردی از انصار قرار بده ولی دعای خود را پنهان کردم. ناگاه دیدم علی (علیه السلام) از درب درآمد. پیغمبر (صلی الله علیه و آله) فرمود: کیست؟ عرض کردم: علی بن ابیطالب است. پس حضرت با حالتی شاد و خندان برخاست و علی را استقبال کرد و دست در گردن او نمود. عرق رویش را پاک کرد. علی (علیه السّلام) عرض کرد: یا رسول الله امروز نسبت به من کاری می کنی که پیشتر نمی کردی؟ حضرت فرمودند: چرا نکنم و حال آنکه تو از جانب من رسالت مرا به خلق خواهی رسانید و صدای مرا به ایشان خواهی شنوانید و بیان خواهی کرد از برای ایشان آنچه را اختلاف کنند بعد از من.
2- ابن ابی الحدید در شرح نهج البلاغه و حافظ ابونعیم اصفهانی در حلیهْ الاولیاء نقل می نمایند که روزی علی (علیه السّلام) وارد شد بر رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) حضرت فرمود:
«مرحباً بسید المرسلین و امام المتقین»
آنگاه فرمود: چگونه است شکر تو بر این نعمت؟ عرض کرد: حمد می کنم خدا را بر آنچه به من داده و از او می خواهم که توفیق شکر به من عطا نماید و زیاد گرداند بر من آنچه را به من انعام فرموده.
3- محمد بن طلحه شافعی در مطالب السؤول (4) همین حدیث را نقل می کند و به همین دلیل اثبات می نماید برتری آن حضرت را بر اهل تقوی.
4- حاکم در مستدرک، همچنین بخاری و مسلم در صحیحین خود نقل می نمایند که رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمود: سه چیز درباره علی (علیه السّلام) به من وحی شده که:
«انه سید المسلمین و امام المتقین و قائد الغر المحجلین»
(به درستی که علی سید و آقای مسلمانان و پیشوای اهل تقوی و رهبر دست و پا سپیدان است)
5- احمد بن حنبل در مسند نقل می نماید که روزی رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به علی خطاب نمود:
«یا علی النظر علی وجهک عباده. انک امام المتقین و سید المؤمنین. من احبک فقد احبنی و من احبنی فقد احب الله و من ابغضک فقد ابغضنی و من ابغضنی فقد ابغض الله.» (5)
(یا علی نظر کردن بر روی تو عبادت است. به درستی که توئی امام و پیشوای اهل تقوی، سید آقای مؤمنان. کسی که تو را دوست بدارد مرا دوست داشته و کسی که مرا دوست بدارد خدا را دوست داشته و کسی که تو را دشمن بدارد مرا دشمن داشته و کسی که مرا دشمن بدارد خدا را دشمن داشته است.)
پیامبر در میان تمام صحابه آن حضرت را امیرالمؤمنین و امام المتقین قرار داد و مکرر به این لقب آن بزرگوار را خواند.
منابع:
1- شرح نهج البلاغهْ، ابن ابی الحدید، 9/169، خطبه154
2- حلیهْ الاولیاء، ابن نعیم اصفهانی، 1/63، شماره 4، شرح حال علی بن ابیطالب
3- کفایهْ الطالب، گنجی شافعی، ص212، باب 54
قندوزی حنفی در ینابیع المودهْ، 2/488، ح374، باب 59
ابن عساکر در تاریخ دمشق، 42/303، رقم 4933
حموینی در فرائدالسمطین، 1/145، سمط 1، باب 27
4- مطالب السؤول، محمد بن طلحه شافعی، ص73، باب 1، فصل 4
5- مسند، احمد بن حنبل، ۶/۱۷۹، مسند عائشه
حاکم نیشابوری در المستدرک علی الصحیحین، 3/152- 153، ح 4681- 4683
خوارزمی در مناقب، ص361، ح373، فصل 23
ابن مغازلی در مناقب، ص206 -211، ح244- 254، قوله علیه السّلام: النظر الی وجه علی عبادهْ، با اختلاف اندکی در الفاظ همین حدیث را نقل می کند. دیلمی در فردوس، 4/294، ح 6866- 6865، ذکر الفصول من ذوات الالف و اللام؛ ابی نعیم اصفهانی در حلیهْ الاولیاء، 5/58، رقم 288، شرح حال سلیمان الاعمش، به همین حدیث اشاره کردند.
بله این مطلب در کتب عامه آمده است.