از محمد بن الحسین الاشنانی که او نیز آن زمان [زمان متوکل] را درک نموده و شاهد بوده چنین آورده:
مدتی طول کشید و به خاطر خوف و ترس – در روزگار متوکل – توفیق زیارت پیدا نکردم و میان من و آن مزار شریف فاصله افتاد. تا آن که سرانجام با همه مخاطرات و تمامی بیمها تصمیم زیارت گرفتم و مردی از عطارها هم در این امر کمک و مساعد من بود.
همراه او برای زیارت بیرون آمدیم. روزها خود را پنهان مینمودیم و شبها راه میپیمودیم تا به نواحی غاضریه رسیدیم و نیمه شب از غاضریه بیرون آمدیم و از میان مأموران مسلح که خواب بودند عبور کردیم و آمدیم تا به قبر شریف برسیم. ولی قبر بر ما مخفی بود.
شروع به بوئیدن نمودیم تا رسیدیم در حالی که صندوقی که در حوالی قبر بوده کنده و آتش زده بودند و آب بر آن محدوده بسته بودند و موضع قبر شریف گود شده بود و چون خندق به نظر میرسید.
زیارت کردیم و خود را بروی آن خاکها انداختیم و بوئیدیم. بوئی به مشاممان میرسید که هیچ گاه از هیچ عطری چونان بویی استشمام نکرده بودیم.
به آن عطاری که همراهم بود گفتم: این چه بویی است که استشمام میکنیم؟
گفت به خدا قسم، هرگز چنین بوی خوشی از هیچ عطری به مشامم نرسیده است.
با موضع قبر شریف وداع کردیم و اطراف قبر در چند جا علامتهایی نهادیم و چون متوکل کشته شد با جمعی از طالبیین و شیعیان آمدیم و با آن علامات قبر را یافتیم و به وضع قبل برگرداندیم.[1]
…
وقتی از معصوم علیه السلام سؤال شد: چرا خاک کربلا خوشبوتر از خاک نجف است؟ فرمود:
چون آغشته به خون حسین علیه السلام است.[2]
و این خوشبویی و رهنمونی بوی خوش خاک، به تربت پاک حضرت ثار الله اختصاصی به أشنانی و عطاری نداشته که دیگر ماجرایی را ابن عساکر آورده:
وقتی آب بر قبر امام حسین علیه السلام بستند و پس از چهل روز آب فرو نشست و اثر قبر از میان رفت.
عربی از بنی اسد آمد، مشت مشت خاکها را برمیداشت و میبویید تا از آن بوی خوش، قبر شریف را پیدا کرد و بر خاک افتاد و گریست و گفت:
ما کان اطیبک و اطیب تربتک میتا
- حسین جان – چقدر خوش بو و پاکیزه و پاکی و چقدر خاک و تربتت پس از فقدانت پاک و خوش بو است.
سپس با اشک دیده این شعر را سرود:
ارادوا لیخفوا قبره عن ولیه فطیب تراب القبر دل علی القبر
خواستند قبر شریف و تربت پاک او را از دوستش پنهان دارند – ولی غافل از این که – بوی خوش خاک آن قبر، رهنمون به آن قبر است.[3]
منبع: این جا کربلاست ج ۱ ص 198 و 204
[1]- مقاتل الطالبیین / 396
[3]- تاریخ ابن عساکر – حضرت حسین علیه السلام – حدیث 346/275