گذشت که اگر به فعلیت رسیدن کمال انسانی، تنها در گرو خرد باشد، خرد علاوه بر اینکه شرط لازم انسانیت و کمال است شرط کافی کمال هم هست.
از این مطلب با تعبیر «استغناء از وحی» یاد میکنیم. چند توجیه برای استغناء از وحی نیز بیان شد.
در نقطه مقابل اگر به فعلیت رسیدن انسانیت و کمال انسانی آنچنان که باید و شاید، با خرد به تنهایی کلید نخورد و انسان علاوه بر خرد، نیازمند امداد وحیانی خرد نیز باشد، در این صورت خرد تنها شرط لازم انسانیت و کمال است.
ولی برای تحقق واقعی انسانیت و کمال، کافی نیست و باید مدد آسمانی نیز به خرد انسانی ضمیمه شود. در این صورت خرد، تنها شرط لازم انسانیت و کمال است و نه شرط کافی.
در این صورت دستگاه دیگری گشوده میشود.
کلید گشوده شدن این دستگاه این پرسش است که هدف از آفرینش انسان چیست؟
آیا اصلاً آفرینش انسان هدفمند است یا اینکه انسان گتره و بیهوده آفریده شده است؟
پاسخ این پرسش مربوط به بخشی از الفبای فقه اکبر است که حکمت خداوند با بازیچه و بیهودگی سازگار نیست؛ پس آفرینش انسان هدفمند است.
پرسش دیگری پیش میآید و آن اینکه انسان به تنهایی بر تحقق هدف آفرینش تواناست یا خیر؟
با فرض بحث، یعنی شرط لازم و نه کافی بودن خرد، پاسخ این پرسش منفی است، پس بر اساس مفروض بحث (که دلیل آن در جای خودش بیان میشود) انسان به تنهایی هدف از آفرینش خود را تأمین نمیکند.
این جاست که رها کردن انسان به حال خود، سر از بازیچه بودن آفرینش در میآورد. لذا بر اساس حکمت الهی خداوند، خود خداوند دست به کار تبیین و تحقق هدف آفرینش میگردد.
دست به کار شدن خداوند به معنی این است که به یاری انسان خردمند میآید و با امداد ویژه الهی او را بر دست یافتن به هدف آفرینش یاری دهد.
این یاری الهی چیزی نیست جز وحی الهی به انسانهای برگزیده برای ابلاغ به سایر انسانها.
پس روی دوم سکه محدودیت خرد، نیاز به وحی است که این نیاز هم بر اساس حکمت الهی با فرستادن پیامبران تأمین میشود.
این جاست که نصگرایی در مقابل تفکر فلسفی رقم میخورد. نصگرایی به معنی نیاز انسان خردمند به نصوص الهی و وحیانی است.
اما نصگرایی خالی از ابهام نیست و این ابهام ممکن است افراد را دچار ایهام کند.
برای مرتفع ساختن این ابهام پرسش دیگری را مطرح میکنیم که محدوده نیاز انسان خردمند به وحی چه اندازه است؟
تحقیق در این پرسش به یک طبقهبندی جدید منتهی میشود. بحث را با ارایه این طبقهبندی ادامه میدهیم.
اگر به فعلیت رسیدن انسانیت و کمال انسانی آنچنان که باید و شاید، با خرد به تنهایی کلید نخورد و انسان علاوه بر خرد، نیازمند امداد وحیانی خرد نیز باشد، در این صورت خرد تنها شرط لازم انسانیت و کمال است.
ولی برای تحقق واقعی انسانیت و کمال، کافی نیست و باید مدد آسمانی نیز به خرد انسانی ضمیمه شود. در این صورت خرد، تنها شرط لازم انسانیت و کمال است و نه شرط کافی…